padli-jablonove

Jedná se o houbové onemocnění, kdy napadené květy a letorosty se velmi špatně rozvíjejí a vytváří se na nich bílý povlak. Napadené listy jsou menší a opadávají, napadené letorosty mají malé přírustky a zasychají.

Pokud se objeví na plodech, poznáme to podle nápadné síťovité rzivosti ( korkovitost ), která je patrná až do sklizně.

Houba přezimovává v poupatech, odkud se na jaře šíří. Vyšší teplota a vyšší nebo kolísavá vzdušná vlhkost je ideální ( optimální ) pro rozvoj této choroby.

K většímu výskytu dochází ve druhé polovině května.

Ochrana proti padlí je náročná, vyžaduje pravidelné fungicidní ošetření v intervalu  7-10 dní od fenofáze ´´ zelené poupě´´ do poloviny července. Jinak řečeno nejvhodnější první ošetření je 1 - 2 týdny před květem a dále podle potřeby až do poloviny července.

Vhodné přípravky jsou :  Discus, Kumulus, TalentZato

padli-jablonove1

rez hrusnova

 

Rez hrušňová neboli rzivost hrušně ( Gymnosporangium sabinae ) je tzv. dvoubytná rez, to znamená, že má 2 hostitele - hrušně a jalovce.

Rez napadá především listy a výjmečně se může objevit na letorostech či plodech. Na počátku léta se na vrchní straně listů vytvářejí oranžové, později červeně lemované skvrny. Na spodní straně listu jsou výrazná výtruskovitá ložiska letních výtrusů.

Základem ochrany je dostatečná izolace mezi oběma hostiteli. Na podzim se rez stěhuje na jalovce, proto je na místě chemická ochrana i zde.

Chemická ochrana by se měla uskutčnit v době před květem a krátce po odkvětu hrušní. Jalovce ošetřujeme ve stejnou dobu jako hrušně, ale přidáme ještě podzimní postřik.

Spolehlivý přípravek na rez je Dithane DG Neotec

Kaderavost 1

Houba napadá časně zjara především listy, které jsou nápadně zduřelé, zkadeřené a později až s červenými puchýřky.

Pouze vyjmečně jsou napadány květy a plody.

Napadené listy usychají a opadávají.

Napadané letorosty  přestávají růst, dochází ke zduření, deformacím a praskání.

Základní ošetření v období nalévání pupenů chemickými přípravky: Delan 700 WDG, Optikombi broskve+meruňky - vhodné pro celoroční péči

 

Kaderavost 2

Způsobuje ji houbová choroba s názvem strupatka jabloňová, která napadá listy,květy i plody,  na kterých vytváří hnědé skvrny.

Na plodech se vytvářejí tmavě hnědé skvrny, které způsobují, že plody praskají a v místě napadení potom zahnívají i plody.

Houba se šíří hlavně za vlhkého a teplého počasí.

Je nutné hrabat a likvidovat spadané listí, ve kterém houba přezimovává.

Ochrana : pěstování rezistentních druhů.

                 chemická např.: Clarinet 20 SC, Delan 700 WGD, Discus, Mythos 30 SC

rady pro zahrádkáře