lalokonosec2dospělec lalokonosce

V poslední době zaznamenáváme vysoký výskyt tohoto brouka z čeledi nosatcovitý, který způsobuje nemalé škody na rostlinách. Dříve se lalokonosec omezoval převážně na rododendroney, fuchsie, maliny či jahody. Dnes už ho můžeme najít u jakékoliv rostliny.

První signalizací, že máte tohoto škůdce na své zahrádce, je typický ohniskový žír na listech, který je spíše pouze estetickou vadou. 

Největší hrozbou pro rostliny jsou larvy, které jsou v půdě ( kontejneru ) a živí se kořeny rostliny. Tím ničí celý kořenový systém rostliny a tudíž dochází k úhynu rostliny.

Dospělec je velký okolo 1 cm a poznáte ho podle dlouhého ´nosu´. Mají tmavě hnědé až černé tělo. Vyskytují se převážně v noci, přes den se schovávají ve skulinách či rantly květináčů.

Larva je velká 1 až 5 mm, bílá nebo světle narůžovělá s červenohnědou hlavičkou, beznohá. Většinou je stočena do písmene C.

Brouci se líhnou na přelomu května a června. Už o 4 týdny později mohou klást nová vajíčka.

Larvy přezimují v substrátu či půdě u kořenů rostlin, kdy jakmile se na jaře oteplí, pokračují v žíru kořenů.

Biologickou ochranou proti tomuto závažnému nepříteli jsou parazitické hlístice rodu Heterorhabditis. Aplikují se zálivkou nebo postřikem. Čichem vyhledávají hostitele. Jeho trávicím či dýchacím ústrojím se do něj dostávají. Larvy, které jsou napadeny hynou do 48 hodin.

lalokonosec1

   - čerstvě vylíhnutý dospělec              - larva v pokročilém stadiu           - larva

rady pro zahrádkáře