Dne 21.1.2015 jsme absolvovaly již 8. odborný seminář AgroBio Opava - poradenství v ochraně a výživě rostlin.

Seminář byl velice zajímavý a tak jsme se rozhodly se s Vámi podělit o některé informace.

 

Měsíc únor

V tomto měsíci se může začít vysévat zelenina. Vhodným přípravkem pro máčení osiva je Harmonie Stimulátor zakořeňování s aktivním stříbrem - kapalný pomocný přípravek pro stimulaci tvorby kořenů a kořenového vlášení. Výrazně zesiluje rostliny a zvyšuje odolnost rostlin vůči stresovým faktorům.

Dále Previcur - což je systemický kombinovaný fungicidní přípravek ve formě rozpustného koncentrátu ve vodě. Slouží k hubení půdních a listových chorob řádu Oomycetes a má preventivní i kurativní účinek. Může být použit v okrasných rostlinách a zelenině.

Na pokojových rostlinách se mohou objevit houbové skvrnitosti, na které můžeme použít  KP Zelené pokojové rostliny - PRODUKT Z BYLIN. Zelené pokojové rostliny koncentrát je přírodní růstový aktivátor s výživou (vodný bylinný směsný extrakt s převahou přesličky a levandule). Vhodný pro přírodní péči o zelené pokojové rostliny. Přípravek obsahuje malé množství živin (N, P, K, Mg, Ca) a stopových prvků (Fe, Zn, Cu, Mn). Podporuje růst a vitalitu zelených pokojových rostlin a zároveň zvyšuje jejich obranyschopnost a odolnost vůči stresu.Při aplikaci postřikem na list, navíc podpoříte lesk listů a zároveň lehce provoníte prostor (příjemně voní po obsažených bylinkách). Obsažené byliny v tomto přípravku jsou známé svými účinky proti houbovým chorobám (rzi, listové skvrnitosti, aj.) a proti škůdcům ( mšice, molice, svilušky, smutnice).

Mohou se objevit i přezimující škůdci jako jsou mšice, molice či třásněnky. Z chemických postřiků je vhodný Mospilan  -  systémově účinný insekticid ve formě ve vodě rozpustného prášku určený k hubení širokého spektra živočišných škůdců v ochraně rostlin, zejména mšic včetně vlnatky krvavé a obaleče jablečného v jádrovinách, molic a mšic na okrasných rostlinách.

Z přírodních produktů doporučujeme KP AMC Canela - svými účinky je srovnatelná s chemickými přípravky. Přírodní kapalný přípravek (také) proti škůdcům. Hubení škůdců přírodní cestou. Přípravek založený na bázi extraktu ze skořicového oleje. Zvyšuje u všech plodin odolnost proti abiotickým činitelům (klimatické podmínky, stres rostlin, sucho, kroupy, mechanické poškození, atd.). Zlepšuje vitalitu rostlin. Dle provedených pokusů přípravek vykazuje výbornou účinnost na mšice, molice skleníkové, svilušky a třásněnky (postřikem). Při kořenové aplikaci vykazuje výborný repelentní účinek na háďátka. Vhodný do ekologického zemědělství. Nízké dávkování. Bez ochranné lhůty. Bez fytotoxicity na rostlinách (při dodržení předepsaného dávkování).

Na podporu bylinek je vhodné použití KP Bylinky - PRODUKT Z BYLIN. Bylinky koncentrát je přírodní růstový aktivátor s výživou. Jedná se tedy o vodný bylinný směsný extrakt s převahou kopřivy a dubu. Je určený pro péči o běžně pěstované bylinky (bazalka, máta, meduňka, pažitka, libeček, saturejka, tymián, šalvěj, aj.). Přípravek obsahuje malé množství živin (N, P, K, Mg, Ca) a stopových prvků (Fe, Zn, Cu, Mn), které jsou v přípravku obsaženy v přijatelné formě pro rostliny. Podporuje růst, výnos a vitalitu bylinek a zároveň zvyšuje jejich obranyschopnost a odolnost vůči stresu. Obsažené byliny v tomto přípravku jsou známé svými účinky proti savému a žravému hmyzu bylinek (např. proti mšicím, sviluškám, molicím, smutnicím).

V dalším článku se budeme věnovat měsíci březnu.

rady pro zahrádkáře