Měsíc březen

V tomto měsíci můžeme rostliny začít zalévat KP Proti vymrzání rostlin, aby jsme rostliny posílili proti jarním mrazíkům, především těm v květnu. Přípravek je na přírodní bázi, výrazně zvyšuje odolnost rostlin proti stresu suchem a mrazem. Je biologicky zcela rozložitelný, v půdě vydrží účinkovat jednu vegetační sezonu (cca 9 měsíců). Snižuje ztráty vody odplavením mimo kořenový systém. Podporuje činnost půdní mikroflóry. Zajišťuje vyrovnaný přísun vody pro rostliny i v době, kdy je okolní půda vyschlá.

Pokud máme na zahrádce jahody, měli bychom si dávat pozor na květopase jahodníkového, který začíná úživný žír obvykle ve druhé polovině dubna až počátkem května v době, kdy začínají kvést jabloně. Společně s žírem kladou do květních poupat vajíčka. Později se brouci stěhují na později kvetoucí růžokvěté rostliny jako je maliník nebo ostružiník. Proto je vhodné jahody chemicky ošetřit před květem přípravkem Decis Mega nebo dle signalizace použít Calypso. Pro podporu a výživu rostlin tu máme organické hnojivo Trumf jahody - obsahuje hořčík pro svěží zelenou barvu rostlin. Zvýšený obsahu draslíku působí příznivě na zvýšenou trvanlivost plodů po sklizni. Unikátní formulace drobků, které účinkují rychleji než granule, a to od 1 týdne po aplikaci. Zajišťuje vyrovnaný přístup živin. Vnitřek drobky a také obal drobky je vyroben z přírodních materiálů, což je exkluzivní proces výrobce. Hnojivo bez nebezpečí popálení rostlin. Obsah živin NPK 6-4-10 + 3 MgO. Další vhodné hnojive je ze skupiny Kouzla Přírody a to KP Drobné ovoce - obsahuje optimální poměr živin NPK + Mg (6-4-10+3). Zvýšený obsahu draslíku působí příznivě na tvorbu plodů, jejich dozrávání a zvýšenou trvanlivost plodů po sklizni. Obsah hořčíku je důležitý pro svěží zelenou barvu rostlin. Používá se pro jahody, maliny, angrešt, rybíz, révu vinnou, ostružiny, kiwi a ostatní druhy drobného ovoce. Hnojivo působí po dobu až 3 měsíců, tj. 90 dnů.

kvetopas-jahodnikovy-a-poskozeni-mrazem květopas jahodníkový

Plíseň šedá se projevuje na zrajících a zralých plodech. Je vhodné v březnu a dubnu aplikovat Rovral Aquaflo nebo na počátku kvetení přípravek Teldor.

Při pravidelných výskytech hálčivce révového způsobující kadeřavost révy, pozdní a nerovnoměrné rašení používáme chemické ošetření Sulkou extra nebo Kumulus. Stejné ošetření a  Sanmite 20 WP použijeme i pro vlnovníka révového, způsobujícího plstnatost.    

Po zimě často trávník trpí plísní sněžnou. Pro jeho regeneraci je vhodné použít KP Trávník,což je přírodní vodný koncentrovaný extrakt ze směsi černé rašeliny a bylin (bylinný extrakt s převahou tymiánu). Z chemické ochrany poslouží Ortiva.

rady pro zahrádkáře