Rod PRUNUS

Okrasné sakury, třešně, višně, slivoně, broskve

Tyto nádherné stromy přináší opravdovou radost, když se na jaře obalí do růžového závoje. 

Mají původ v Japonsku. Střemcha, která má svůj původ u nás, je její příbuznou. Obě patří do čeledi růžovitých.

Okrasných sakur je celá škála a tudíž máme z čeho vybírat.

Prunus cerasifera ´Nigra´ ( myrobalán )

Jedná se o středně bujný strom s polokulovitou či kuželovitou korunou o velikosti 3 – 7 m, šíře 3 – 5 m. Listy jsou podlouhle vejčité a temně vínové či tmavě červené. Květy mají sytě růžovou barvu. Jsou menší, ale strom je jimi zcela obsypán.

PrunusCerasiferaNigra 

Prunus x cistena ( myrobalán cistena )

Okrasný myrobalán ( slivoň ). Mladé listy jsou sytě červené až temně purpurové, starší listy se mnění na tmavě vínovou. Květy jsou bílé, malé, s červeným středem ( má hnědočervené kalichy ) a nádherně voní. Tato slivoň může být použita jako keř i jako strom roubovaný na kmínku. Doporučujeme v mládí alespoň o polovinu zakrátit výhony, které jsou dlouhé, aby byl keř či strom hustý. Výška se pohybuje okolo 3 m a šířka 1, 5 – 2 m. Nejlépe se vybarví na plném slunci.

PrunusCistena

Prunus fruticosa ´Globosa´ ( višeň křovitá )

Celkový vzhled koruny je pravidelný a kulovitý. Průměr koruny se pohybuje okolo 3 - 4 m. Listy jsou tmavě zelené, drobné. Květ je drobný, bílý.  Strom vhodný pro stromořadí, ale i jako solitera.

Prunus padus ´Red Ball´ ( třešeň )

Okrasná třešeň s polokulovitou korunou. Průměr koruny se pohybuje okolo 3 – 5 m. Listy jsou sytě červené na jaře a v létě se mění do hnědočervené, starší listy se postupně mění na zelenou. Květ je bílý. Strom plodí drobné ovoce o velikosti hrášku, které milují ptáci.

PrunusRedBall

Prunus persica ´April Glow´ ( broskvoň )

Koruna o přibližné velikost 3 m, šíře 3 - 4 m se dá tvarovat stejně dobře jako u klasických broskvoní. Listy jsou po celou dobu vegetace purpurově červené. Květy jsou velké, růžové. Při dokvétání přechází do bílé.

Prunus serrulata ´Amanogava´ ( třešeň pilovitá )

Jako jedna z mála má sloupovitý vzrůst. Dosahuje výšky okolo 5 m a šířky 1,5 – 2,5 m. Listy jsou zelené a na podzim přebarvují do šarlatových odstínů. Květy jsou poloplné, bílorůžové a v průměru dosahují až 3,5 cm. Jejich vůně je jemná.

Prunus serrulata ´Kiku shidare´ ( třešeň pilovitá )

                             ( syn. Shidare – zakura )

Zde se jedná o převislý kultivar sakury. Strom má obloukovitě převislé větve. Listy jsou při rašení bronzové a poté přecházejí do sytě zelené. Květy jsou růžové a plné a až 6 cm široké. Výška i šířka se pohybuje okolo 3 m.

Prunus serrulata ´Royal Burgundi´

Kultivar ´Royal Burgundi´ řadíme mezi středně vysoké stromy. Koruna se pohybuje okolo 4 – 6 m, šíře 3 – 5 m a tvoří nálevkovitou korunu. Listy jsou temně červeno fialové, starší listy mohou mít i tóny zelené. Na podzim se zbarvuje do svítivě červené či bronzově vínové. Květy jsou plné a tmavě růžové.

PrunusRoyalBurgundi

PrunusRoyalBurgundi2

Prunus subhirtella ´Pendula´ ( višeň chloupkatá )

Okrasná višeň s deštníkovitou korunou. Dorůstá 3 – 4 m. Listy jsou špičatě oválné, zelené. Na podzim se přebarvují do oranžové, žluté a svítivě až ohnivě červené. Květy jednoduché, bělavě růžové a velké až 2 cm.

Prunus-sub.-Pendula

Všeobecně okrasným Prunusům dopřáváme dostatečně vlhkou, ale propustnou půdu. Vhodná je živná, písčito – hlinitá, středně těžká. Stanoviště by mělo být slunečné nanejvýš pohostinné.

Jelikož  se ve většině kultivarů jedná o stromy roubované na kmínek, musíme odstraňovat výhony, které pod roubem vyrostou, aby strom nezplaněl.

Sakura kvete zpravidla na dvouletém a starším dřevě.

Pokud chceme provést řez učiníme tak v červnu nebo červenci, kdy je nejmenší riziko vzniku klejotoka.

Vždy je lepší stříhat nebo řezat mladší větve. 

rady pro zahrádkáře