Co je to stres a jaký typ stresu se u  rostlin může projevit jsme již psali.

Dnes už víme, že nejdůležitější je prevence, která je bohužel velmi často opomíjená.

Už při výsadbě rostlin můžeme použít připravky na přírodní bázi, které pomohou rostlinám snížit stres například při přesazování rostliny, suchem, mrazem a podobně. Jedná se například o Stimulátor zakořeňování, který podporuje tvorbu kořenů a kořenového vlášení. Tento stimulátor můžeme využít u zeleniny, ovocných rostlin, okrasných rostlin i trávníku. Další možnou variantou je pravidelná aplikace Humátu neutrálního – pro všechny rostliny vyjma kyselomilných nebo Humát kyselý pro kyselomilné rostliny. Zvyšuje obranyschopnost rostliny, podporuje zakořeňování a výrazně urychluje regeneraci rostlin například po napadení nebo poškození škůdci či chorobami. Velmi zajímavou novinkou z roku 2023 je rostlinný přípravek Aminocat 30. Jedná se o biostimulant růstu. Jakási energetická injekce pro rostliny, která zvyšuje úrodu a kvetení. Má velmi silný regenerační účinek například po poškození mrazem, teplem, dokonce i po postřiku herbicidem pokud tak učiníme do 48 hodin. Při preventivní aplikaci má velmi silný antistresový účinek. To znamená, že rostlinu připravuje na stresové podmínky z horka, sucha, jarních mrazíků nebo mechanického poškození. Jelikož jsou poslední roky velmi chudé na vláhu, je možné použít přípravek Proti suchu.  K jeho účinkům patří ochrana proti vysychání, prevence proti stresu ze sucha a ke zvýšení odolnosti proti suchu. Obsahuje bakterie, které při svém růstu fixují dusík, tím podporují přirozený růst. Při své činnosti produkují enzymy, které lépe zpřístupní fosfor, draslík a mikroprvky kořenům. Důležité je, že pomocí tohoto přípravku se voda udržuje v oblasti kořenového systému rostlin a zároveň snižuje ztráty vody odpařením nebo odplavením mimo kořenový systém. Účinek se projevuje po 2 týdnech po aplikaci.

Měsíc červenec

V tomto měsíci je riziko hnědnutí a odumírání větví u zeravů ( Thují ). Tento problém lze vyřešit postřikem Dithane na houbové choroby a Decis Mega na molovku thujovou.

U ovocných stromků u slivoní je v červenci a začátkem srpna vhodná signalizace obaleče švestkového. Pro všasnou sinalizaci se používají feromonové lapače k signalizaci optimálního termínu ošetření podle návodu na etiketě. A jako chemickou ochranu použijeme přípravek Calypso.

U rajčat je vysoké riziko plísně. Tu lze ošetřit přírodním produktem Kouzlo přírody Rajčata koncentrát - přírodní růstový aktivátor s výživou (vodný bylinný extrakt s převahou šalvěje). Podporuje růst, výnos a vitalitu rajčat a zároveň zvyšuje jejich obranyschopnost a odolnost vůči stresu. Přípravek je vhodný pro pěstování rajčat na volné ploše nebo ve sklenících a fóliovnících. Obsažené bylinky jsou známé svými účinky proti plísni bramborové a padlí rajčat, a zároveň účinky proti mšicím a sviluškám.   Nebo chemický produkt Champion.

 

Měsíc srpen

V srpnu se může na jahodách projevit skvrnitost listů, kterou zlikvidujeme chemickým postřikem Champion. POZOR - postřik aplikovat až po sklizni.

V tomoto měsíci prodávíme 2. ošetření proti obaleči jablečnému přípravkem Spintor.

U peckovin hlídáme moniliovou hnilobu. Ošetření se provádí v době dozrávání přípravkem Horizon.

U póru ošetřujeme začátkem srpna vrtalku pórovou přípravkem Decis Mega.

moniliova-spala-peckovin monilová spála

Měsíc září

Září věnujeme podzimní péči o trávník. Ošetřujeme proti plísni sněžné. Již od dubna můžeme používat KP Trávní koncentrát - PRODUKT Z BYLIN. Přírodní vodný koncentrovaný extrakt ze směsi černé rašeliny a bylin (bylinný extrakt s převahou tymiánu). Podporuje růst, výnos a vitalitu trávníku a zároveň zvyšuje jeho obranyschopnost a odolnost vůči stresu. Je vhodný pro regeneraci trávníku po zimě, pro regeneraci trávníku na namáhaných místech, pro aplikace během sezóny a pro aplikace na podzim. Obsažené byliny jsou známé svými účinky proti rzím a padlí trávníku a regenerují trávník napadený plísní sněžnou. Rašelina zvyšuje vitalitu trávníku a podporuje imunitu trávníku proti houbovým chorobám. Nebo chemický postřik produktem Ortiva, který se používá při teplotách nad 10°C, 1 - 2 postřiky po 14 dnech. Další variantou je kobinace Ortivy a KP Trávník -) vhodná na rzi. První postřik Ortiva a za 2 dny KP Trávník.

 

Měsíc listopad

Soupravu Zdravá broskev použijeme na ošetření kadeřavosti broskvoní. Souprava obsahuje 2 fungicidy. Kuprikol 50 a Thiram Granuflo. V tento měsíc se použije Kuprikol po opadu listů. Toto ošetření se provádí pro omezení přezimování choroby na stromech.

U přezimujích muškátů můžeme použít přírodní produkt Canela, který má výbornou účinnost na mšice, molice skleníkové, svilušky a třásněnky (postřikem). Dále zvyšuje odolnost například proti abiotickým činitelům  (zlepšuje vitalitu po krupobití, mrazech, suchu, vlhku, mechanickém poškození, a pod.) Vhodný do ekologického-bio zemědělství nebo zahrádku. Hubení škůdců přírodní cestou bez ochranné lhůty. Bez fytotoxicity na rostlinách (při dodržení předepsaného dávkování). Dle provedených pokusů je účinnost přírodního přípravku KP ACM CANELA na uvedené škůdce srovnatelná se standartními chemickými přípravky.

Kaderavost 1 kadeřavost broskvoní

 

Měsíc červen

Měsíc plný škůdců !

Nejvíce hlídáme mšice, molice, svilušky a třásněnky. Mšice a molice lze chemicky ošetřit Mospilanem nebo Plenem. Z přírodních přípravků Tymatol. Svilušky a třásněnky Vertimece nebo Nisuron. Pozor - u svilušek i třásněnek opakujeme postřik 3x po 3 dnech.  Z přírodních přípravků lze použít Canelu, která zvyšuje odolnost  a vitalitu rostlin a má výbornou účinnost na mšice, svilušky a třásněnky. Při kořenové aplikaci výborný repelentní účinek na háďátka. Vhodný do ekologického-bio zemědělství nebo zahrádku. Hubení škůdců přírodní cestou bez ochranné lhůty.  Mimo jiné nádherně voní po skořici.

Jak již bylo zmíněno v předešlém článku u jádrovin chemicky ošetřujeme u jabloní obaleče jablečného postřiky Calypso nebo Spintor.

U třešní  se začíná vyskytovat vrtule třešňová, proti které bojujeme Calypsem nebo Reldanem.

Pokud se u konifer objeví ze škůdců mšice korovnice a z houbových chorob  sypavka doporučujeme chemickou ochranu Karatem a Ortivou.

Měsíc květen

V tomto měsíci se zaměříme na ochranu ovocných rostlin, a to především proti pilatce jablečné. Dospělci se vyskytují v době kvetení jabloní a kladou do jejich květů vajíčka. Pro chemickou ochranu použijeme Calypso

Padlí viz. http://blog.hruska-skolky.cz/17-ochrana-rostlin/choroby/69-padli-jablonove .

Pro vyšší počet květů použijeme listou výživu s vyšším obsahem hořčíku. Aplikujeme ji před kvetením, po kvetení a na počátku tvorby plodů. Můžeme použít například Harmonii Mikroprvky.

Mandelinku bramborovou zná určitě každý. Škodí žírem na bramborách, mohou ale napad i rajčata a některé další domácí plodiny. V boji proti mandelince použijeme Calypso nebo přírodní Spintor.

V tomto měsíci se naplno rozjíždí sezona balkonových květin, proto doporučujeme poohlédnout se po hnojivu určeném na balkonovky. Např. : Agromin Pelargonie, Kristalon Plod a květ, Sylva Tabs - balkonové květiny, Symbion - Symbivit  muškát, Fantazie Muškát a balkonové rostliny.

U okrasných rostlin si dáváme pozor na černou skvrnitost viz http://blog.hruska-skolky.cz/21-ochrana-rostlin/choroby-okrasnych-rostlin/20-cerna-skvrnitost-ruzi

Měsíc duben

V měsíci dubnu by jsme si měli začít dávat pozor na klíšťata, která jsou nebezpečná jak pro nás, tak pro naše mazlíčky. Pro boj proti klíšťatům je připravena sada Atak proti klíšťatům.

Pozornost se obrací i na peckoviny, především na meruňky a višně, u kterých se může vyskytovat moniliový úžeh ( spála ). Jedná se o houbovou chorobu. Listy na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají. Přitom zůstávají na větvičkách, které vypadají jako spálené. Chemická ochrana se provádí v době květu. Mezi působící přípravky patří Horizon, Kumulus, Talent, Teldor, Zato

moniliova-spala-peckovin moniliová spála peckovin

U ovocných stromů se probouzí přezimující škůdci. Jarní souprava ( Calypso + Silvet ) pomůže zneškodnit vajíčka i larvy.

Již v tomto měsíci musíme myslet dopředu a to především na americké padlí. V oblastech s pravidelným výskytem padlí se první ošetření prování již před květem a to přípravky Discus nebo Zato.

Dvouděložné plevele v bramborách či rajčatech zneškodníme přípravkem Sencor. Pomůže nám proti ježatce, pohanci, svízelu, pýru, pcháči a podobně.

rady pro zahrádkáře