Měsíc duben

V měsíci dubnu by jsme si měli začít dávat pozor na klíšťata, která jsou nebezpečná jak pro nás, tak pro naše mazlíčky. Pro boj proti klíšťatům je připravena sada Atak proti klíšťatům.

Pozornost se obrací i na peckoviny, především na meruňky a višně, u kterých se může vyskytovat moniliový úžeh ( spála ). Jedná se o houbovou chorobu. Listy na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají. Přitom zůstávají na větvičkách, které vypadají jako spálené. Chemická ochrana se provádí v době květu. Mezi působící přípravky patří Horizon, Kumulus, Talent, Teldor, Zato

moniliova-spala-peckovin moniliová spála peckovin

U ovocných stromů se probouzí přezimující škůdci. Jarní souprava ( Calypso + Silvet ) pomůže zneškodnit vajíčka i larvy.

Již v tomto měsíci musíme myslet dopředu a to především na americké padlí. V oblastech s pravidelným výskytem padlí se první ošetření prování již před květem a to přípravky Discus nebo Zato.

Dvouděložné plevele v bramborách či rajčatech zneškodníme přípravkem Sencor. Pomůže nám proti ježatce, pohanci, svízelu, pýru, pcháči a podobně.

rady pro zahrádkáře