Měsíc červenec

V tomto měsíci je riziko hnědnutí a odumírání větví u zeravů ( Thují ). Tento problém lze vyřešit postřikem Dithane na houbové choroby a Decis Mega na molovku thujovou.

U ovocných stromků u slivoní je v červenci a začátkem srpna vhodná signalizace obaleče švestkového. Pro všasnou sinalizaci se používají feromonové lapače k signalizaci optimálního termínu ošetření podle návodu na etiketě. A jako chemickou ochranu použijeme přípravek Calypso.

U rajčat je vysoké riziko plísně. Tu lze ošetřit přírodním produktem Kouzlo přírody Rajčata koncentrát - přírodní růstový aktivátor s výživou (vodný bylinný extrakt s převahou šalvěje). Podporuje růst, výnos a vitalitu rajčat a zároveň zvyšuje jejich obranyschopnost a odolnost vůči stresu. Přípravek je vhodný pro pěstování rajčat na volné ploše nebo ve sklenících a fóliovnících. Obsažené bylinky jsou známé svými účinky proti plísni bramborové a padlí rajčat, a zároveň účinky proti mšicím a sviluškám.   Nebo chemický produkt Champion.

 

Měsíc srpen

V srpnu se může na jahodách projevit skvrnitost listů, kterou zlikvidujeme chemickým postřikem Champion. POZOR - postřik aplikovat až po sklizni.

V tomoto měsíci prodávíme 2. ošetření proti obaleči jablečnému přípravkem Spintor.

U peckovin hlídáme moniliovou hnilobu. Ošetření se provádí v době dozrávání přípravkem Horizon.

U póru ošetřujeme začátkem srpna vrtalku pórovou přípravkem Decis Mega.

moniliova-spala-peckovin monilová spála

Měsíc září

Září věnujeme podzimní péči o trávník. Ošetřujeme proti plísni sněžné. Již od dubna můžeme používat KP Trávní koncentrát - PRODUKT Z BYLIN. Přírodní vodný koncentrovaný extrakt ze směsi černé rašeliny a bylin (bylinný extrakt s převahou tymiánu). Podporuje růst, výnos a vitalitu trávníku a zároveň zvyšuje jeho obranyschopnost a odolnost vůči stresu. Je vhodný pro regeneraci trávníku po zimě, pro regeneraci trávníku na namáhaných místech, pro aplikace během sezóny a pro aplikace na podzim. Obsažené byliny jsou známé svými účinky proti rzím a padlí trávníku a regenerují trávník napadený plísní sněžnou. Rašelina zvyšuje vitalitu trávníku a podporuje imunitu trávníku proti houbovým chorobám. Nebo chemický postřik produktem Ortiva, který se používá při teplotách nad 10°C, 1 - 2 postřiky po 14 dnech. Další variantou je kobinace Ortivy a KP Trávník -) vhodná na rzi. První postřik Ortiva a za 2 dny KP Trávník.

 

Měsíc listopad

Soupravu Zdravá broskev použijeme na ošetření kadeřavosti broskvoní. Souprava obsahuje 2 fungicidy. Kuprikol 50 a Thiram Granuflo. V tento měsíc se použije Kuprikol po opadu listů. Toto ošetření se provádí pro omezení přezimování choroby na stromech.

U přezimujích muškátů můžeme použít přírodní produkt Canela, který má výbornou účinnost na mšice, molice skleníkové, svilušky a třásněnky (postřikem). Dále zvyšuje odolnost například proti abiotickým činitelům  (zlepšuje vitalitu po krupobití, mrazech, suchu, vlhku, mechanickém poškození, a pod.) Vhodný do ekologického-bio zemědělství nebo zahrádku. Hubení škůdců přírodní cestou bez ochranné lhůty. Bez fytotoxicity na rostlinách (při dodržení předepsaného dávkování). Dle provedených pokusů je účinnost přírodního přípravku KP ACM CANELA na uvedené škůdce srovnatelná se standartními chemickými přípravky.

Kaderavost 1 kadeřavost broskvoní

 

rady pro zahrádkáře