Hosta1

 

Tyto nádherné rostliny bývají pěstovány především pro své dekorativní listy, ale většina z nich i krásně kvete.

Bohyška může být pěstována v nádobě, trvalkovém záhoně i ve volném podrostu vyšších dřevin. Jedná se o stínomilnou trvalku, která vyžaduje dobré, humózní zahradní půdy. Pro vybarvení listů a plné, bohaté kvetení vyžaduje stín nebo ranní či pozdní slunce. Více slunce snese pouze při pravidelné zálivce nebo ve vyšších polohách.

V dubnu až květnu rostlina vyrazí ze země a rychle naroste. Až do podzimu jsou okrasou záhonu či nádoby. Při prvních mrazících listy začnou zavadat a pak je třeba je ostříhat.

Trsy dospělé hosty můžeme dělit a to nejlépe v období před rašením, než listy vyrazí ze země.

Pokud se rozhodneme bohyšku pěstovat v nádobě, musíme si uvědomit, že rostlina bude náročnější na vodu a živiny. Pokud ji nebudeme moct přesazovat do větších nádob je nutné trs častěji dělit. Do nádob volíme bohyšky s menší vzrůstností.

V trvalkovém záhonu či jako podrost je bohyška nenáročná. Zálivku potřebují běžnou. Umí si poradit s každou kapkou. Jejich listy mají žlábek až k zemi, takže i rosa sklouzne až ke kořenům. Po přihnojení na jaře pro tvorbu listů budou rychleji růst a mohutnět.

Je mnoho kultivarů a rozdělujeme je předvším podle zbarvení listů. Máme kultivary panašovené, žlutolisté, modrolisté ale i velkolisté či drobnolisté. Květy jsou bílé, růžové nebo fialové.

Hosta ´Golden Tiara´ má listy zelené se světlým poruhem po okraji

Hosta Sum and Substance má obrovské zelené listy s nádechem do žluta a výraznou žilnatinou a fialové květy

Hosta ´Mama Mia´ má listy světle žlutozelené s výrazným středovým temně zeleným znakem, u řapíků je do stran rozšířený

 

Hosta2

 

 

 

 

rady pro zahrádkáře