PilatkaJablenLapa

 Lapač na pilatku jablečnou

Pilatka jablečná je poměrně rozšířený a nejvýznamnější škůdce.

Dospělé housenice, které přes zimu přezimují v půdě, se na jaře kuklí. Dospělci se líhnou před kvetením jabloní. Samičky poté kladou vajíčka. Larvy se líhnout přibližně za týden. A chvilku na to napadají další plody. Koncem června až začátkem července jsou housenice dospělé a připravují se na přezimování.

Larvy jsou žlutavé barvy a způsobují tzv. červivost mladých plodů jabloní.

Škodí povrchovým žírem, čímž vzniká tzv. spirálovitá jizva zacelená korkovým pletivem, nebo se prokousávají až k jádřinci mladého plodu. Uvnitř plodu vzniká dutina, která je vyplněná černým trusem. Napadený plod později opadává.

K odchytu či signalizaci je vhodné použití lepových desek, na které se nachytají dospělí jedinci. Využití těchto desek je nejčastěji tam, kde nelze použít chemické způsoby ochrany.

Z chemických přípravků můžeme použít Calypso 480 SC nebo Reldan 22. Chemická ochrana se provádí podle signalizace, obvykle na konci kvetení jabloní, tj. v době opadu korunních plátků.

 Pilatkavestkov

Larva pilatky švestkové

Pilatka švestková stejně jako pilatka jablečná přezimuje v půdě a zjara se kuklí.

Dospělci vyletují od dubna a kladou vajíčka na rozvíjející se květy. Larvy vyžírají malé plody, které jsou plné hnědého trusu. Jedna housenice dokáže zničit až 4 plody. Napadené plody opadávají i s housenicemi, které přezimují v půdě.

Dospělci jsou černé 4 – 5 mm dlouhé vosičky.

Larva je bělavá až žlutavá.

K odchytu či signalizaci je vhodné použití lepových desek, na které se nachytají dospělí jedinci. Využití těchto desek je nejčastěji tam, kde nelze použít chemické způsoby ochrany.

Z chemických přípravků můžeme použít Calypso 480 SC.

Pilatkavestkov1

Pilatka švestková na lepové desce

PilatkaTeovNaHruniLarva Larva pilatky třešňové

Pilatka třešňová

Tato pilatka typicky skeletuje líc listů. To znamená, že listy jsou okousané na horní straně tak, že zůstává jen spodní pokožka a žilkování. Napadené listy hnědnou a zasychají.

Má dvě generace. 1. generace se objevuje v květnu a červnu, druhá v srpnu. Ta bývá škodlivější, protože bývá početnější. Stejně jako ostatní pilatky přezimuje v půdě, kde vytváří zámotky. Pilatka napadá třešně a višně, ale i hrušně.

Dospělci jsou 5 mm dlouzí, leskle černí s lehce zakouřenými křídly.

Larvy mají kyjovitý tvar a jsou pokryty slizem. Podobají se malým slimáčkům. Po posledním svlékán sliz netvoří. Jsou žlutozelené nebo šedé, s podélnými černými proužky. Dorůstají 8 - 10 mm dlouhé.

Ochrana je pouze nepřímá. Doporučuje se na podzim zrýt půdu pod stromy a pohnojit ji dusíkatým vápnem.

rady pro zahrádkáře