Rady pro zahrádkáře
Třešně a višně patří mezi první čerstvé ovoce v roce. Jejich využití je široké od výroby kompotů, marmelád přes šťávy a kandované ovoce.
Třešně z pologického hlediska dělíme na srdcovky - mají měkku dužninu, velmi tmavou
barvu a jsou raně rašící
polochrupky - mají polotuhou dužninu
chrupky - dužnina je tuhá, barva je světle
červená až černá a jsou pozdně rašící
Višně z pomologického hlediska dělíme na kyselky - nakyslá chuť, šťáva červeně barvící
amarelky - chuť je navinulá až kyselá,
šťáva světle žlutá a nebarvící
sladkovišně - chuť navinule sladká,
šťáva červeně barvící
Opylovací poměry - u třešní jsou převážně cizosprašné odrůdy a musíme vybírat vhodné opylovače. Pouze pár odrůd je samosprašných. U višní máme také cizosprašné odrůdy, ovšem v současné době se pěstují spíše samosprašné nebo částečně samosprašné odrůdy. Pozdě kvetoucí třešně je možné kombinovat s raně kvetoucími třešněmi.
Nároky na stanoviště nejsou nijak náročné. Nesnesou mrazové kotliny a studené větry. Višně jsou v porovnání s třešní můžeme pěstovat v drsnějších podmínkách.
Nemají rádi zamokřené půdy, ale vyhovují ji půdy s dostatkem vápníku a dobře propustné.
Jako podnože používáme ptačku - růst je bujný a používají se na pěstování vyšších tvarů
colt - růst je středně bujný a odolnost proti mrazu vysoká
Gisela - růst je slabý, vyžaduje živnější půdu s dostatkem vláhy
mahalebka - vhodná do drsných podmínek,
v kvalitních půdách roste příliš bujně
- 10. 10. 2014 17:00
- Napsal Iveta Hrušková
- Kategorie: Nároky ovocných dřevin