Réva plodí na letošních výhonech rostoucích z loňského dřeva.

Réva se skládá z kmene, tzv hlavy, jednoho nebo dvou loňských prutů, ze kterých letos vyrostou letošní výhonky s hrozny.

Vinná réva jako dekorace

Víno, které máme u pergoly má i okrasnou funkci. Proto zde necháváme postupně vyrůst několik větví kryjících celou pergolu nebo stěnu. Akorát se občas odstraní větev od kmínku, která je nejstarší s nejhorší kvalitou výhonků. V létě se z nových zelených výhonků z kmínků vybere nejlepší a nechá se zase během let postupně vyrůst. Dále se odstraňují větve, které jsou příliš zahuštěné tzv fazochy ( tz neplodné výrůstky )

Vinná réva - řez

Řez je potřeba provádět každoročně.

Nejdůležitějším u vinné révy je zimní řez. Nejčastěji provádíme koncem února nejdéle potom do dubna, než začne réva ,,plakat´´.  Budoucí úroda se totiž zakládá v předcházejícím vegetačním období. Každý keř vyžaduje individuální přístup, existují však hlavní zásady tohoto řezu.

Z loňského prutu z každého ponechaného očka porostou výhony. Z jednoho, dvou oček na hlavě se letos nechají vyrůst ještě 1 - 2 pruty jako "loňské" pro příští rok.

Dlouhý řez se u nás uplatňuje nejvíce. Na révě se ponechávájí výhony s 9-10 očky.  Na jaře odstraníme starý tažeň a výhony vyrostlé ze zásobního dvouočkového čípku ořežeme tak, že z výše umístěného výhonu vytvoříme nový tažeň a z níže umístěného nový dvouoký čípek. Po správném vyvázání jsou letorosty z oček tažně rovnoměrně umístěné a osvětlené.

vino1

vino2 Můžeme nechat i 2 tažně a čípek, tažně navedeme na drátěnku.

Krátký řez se uplatňuje po poškození révy námrazou. Jednoleté dřevo za zakracuje na 1 - 5 oček. Doba řezu je po skončení dormance, řezat by se nemělo při teplotách pod -5°.

Ponecháním určitého počtu oček regulujeme bujnost růstu. Čím méně oček necháme, tím bude růst bujnější.

Hnojení a péče

Hnojení révy je velmi důležité, především v období kdy čekáme úrodu. Můžeme doporučit hnojivo z řady přírodních hnojiv Kouzlo Přírody Drobné ovoce.  Na keřích révy vinné postupně vylamujeme zálistky ve spodní části letorostů. Půdu kolem keřů zkypříme a přihnojíme roztokem dusíkatého hnojiva, zejména pokud keře špatně rostou. Révu vinnou ošetřujeme za vlhkého počasí proti plísni révové a červené spále, za sucha a ve sklenících proti padlí a sviluškám.

rady pro zahrádkáře